Moj račun

Izredni pregled okoljevarstvenih dovoljenj: Energetika Celje povsem po predpisih

25.01
2019

Državni inšpektorji in strokovnjaki so do konca lanskega leta opravili nadzor 70 izdanih okoljevarstvenih dovoljenj za naprave ali obrate, ki lahko povzročijo onesnaženje okolja večjega obsega. Le v dveh primerih niso ugotovili nobenih nepravilnosti, in sicer v Energetiki Celje in v družbi Nafta - Petrochem, ki pa je v stečaju.

“Rezultati obsežnega inšpekcijskega nadzora potrjujejo, da so Celjani lahko res brez skrbi, saj je obratovanje celjske toplarne, s katero upravlja Energetika Celje, povsem pod nadzorom,” je poudarila Marija Zabukovnik, vodja Toplarne Celje.

Leta 2017 je namreč takratna okoljska ministrica Irena Majcen po požaru v podjetju Ekosistemi napovedala pregled vseh izdanih okoljevarstvenih dovoljenj v državi. Delo inšpekcijskih in povezanih služb na tem projektu se je začelo septembra lani, sedaj pa je ministrstvo predstavilo prve rezultate. Naprav, ki lahko povzročijo onesnaženje okolja večjega obsega (IED-naprave), je v Sloveniji skupno 210, inšpektorji pa so jih do sedaj uspeli pregledati 70.


Kaj vse so preverjali?

 

Preverjali so, ali zavezanci delujejo v skladu z izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem (OVD) in varnostnim poročilom, spoštujejo določila Zakona o varstvu okolja in Uredbe o preprečevanju večjih nesreč in zmanjševanju njihovih posledic, ali delujejo skladno z varstvom pred naravnimi in drugimi nesrečami in ali delujejo v skladu z energetsko zakonodajo. V zvezi z nadzorom in z zahtevami izdanega OVD je bil opravljen nadzor ravnanja z odpadki, hrupa, emisij snovi v vode, emisij snovi v zrak, rabe vode, ravnanja z embalažo in odpadno embalažo, okoljevarstvenih zahtev za učinkovito rabo vode in energije, skladiščenja nevarnih snovi in drugih posebnih zahtev iz OVD. Pri tem so ugotovili, da poleg Nafte Petrochem, ki je v stečaju, le še Toplarna Celje obratuje povsem skladno s številnimi okoljevarstvenimi predpisi.
Podrobnosti inšpekcijskega nadzora so predstavljene na spletnem mestu ministrstva za okolje: http://www.mop.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/8762/.

 

10 let od začetka poskusnega obratovanja celjske toplarne

 

Januarja letos mineva ravno deset let od začetka poskusnega obratovanja Toplarne Celje, ki je še vedno edina naprava v Sloveniji za sežig predhodno obdelanih komunalnih odpadkov. V času obratovanja se je večkrat pojavljala dilema o vplivih delovanja naprav za termično obdelavo odpadkov na okolje, kljub temu da samo v Evropi obratuje že več kot 500 sežigalnic za odpadke v 23 državah, tudi v večjih mestih, kot so npr. Dunaj, Madrid, Berlin, Zürich, München, Oslo … »Rezultati pregleda so samo še dodatno potrdili, da je obratovanje tovrstnih naprav pod zelo strogim nadzorom in da poteka pod številnimi proaktivnimi in preventivnimi ukrepi, s katerimi se v vseh procesih delovanja prepoznava tveganja za nesreče ter da se redno spremlja in preverja varnostne ukrepe,” je poudaril direktor Energetike mag. Aleksander Mirt.

V celotnem času obratovanja smo oddali več kot 270.000 MWh toplotne energije in preko 53.000 MWh električne energije. Zaradi soproizvodnje toplote in električne energije so se cene daljinskega ogrevanja v Celju znižale. »Izredno pomembno je ob tem izpostaviti, da v vseh letih rednega obratovanja izpusti niso nikoli presegli dovoljenih mejnih vrednosti, kar potrjuje, da je toplarna okoljsko sprejemljiva rešitev ravnanja z odpadki. Še več, izpusti so krepko pod dopustnimi mejnimi vrednostmi,« je še dodala Zabukovnikova.

 

Termično obdelujemo nereciklabilne odpadke

 

Vsi se zavedamo, da obstaja več načinov, da ravnamo trajnostno. Ravnamo lahko, kot je najbolj zaželen način po petstopenjski hierarhični lestvici ravnanja z odpadki, in sicer preprečujemo nastajanje novih odpadkov oziroma jih ponovno uporabimo, tako da predmete, ki jih ne potrebujemo, podarimo, prodamo, posodimo, popravimo … . Ostaja nam še snovna predelava, recikliranje tistih odpadnih materialov, ki jih zberemo ločeno. Vedno pa bo del odpadkov, ki je umazan, pomešan, sestavljen iz več različnih snovi, skratka neuporaben za reciklažo. Te odpadke je možno samo odložiti ali pa termično obdelati. Slednje je boljša izbira kot odlaganje, ki lahko ogrozi podtalnico in povzroča izpuste toplogrednih plinov. Pri termični obdelavi predhodno obdelanih odpadkov se sprošča energija, ki jo lahko koristno izrabimo.

Za primerjavo, koliko koristne energije se ob tem sprosti, navajamo tri primere (vir: CEWEP). Med sežigom 10 kg odpadkov (mimogrede – vsak izmed nas jih v Sloveniji proizvede na leto okoli 400 kg) nastane toliko toplote, da lahko:
- ogrevate dom 8 ur,
- svoj prenosnik polnite 2 meseca po tri ure na dan,
- se tuširate s toplo vodo 7-krat po 5 minut.

Več o termični obdelavi!

 

 

w-video
Naslov

Energetika Celje,

Smrekarjeva ulica 1

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, sreda, petek:

od 8:00 do 10:00 h in

od 11:00 do 14:00 h.

Naslov

Mestna blagajna,

Trg celjskih knezov 9

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, tor, čet:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 14.30

petek:

od 8:00 do 12:30 h.

sreda:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 16.30

Naslov

Toplarna Celje

Kotna ulica 10

3000 CELJE

Vprašajte nas
Prišlo je do napake.
Uspešno poslano.
© 2018 Energetika Celje  |  Politika zasebnosti | Produkcija: RELIDEA

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".