Moj račun

Energetika Celje in Cinkarna Celje za večjo energetsko učinkovitost in manj emisij CO2

23.03
2018

Energetika Celje je v partnerstvu s Cinkarno Celje preuredila kotlovnico na kurilno olje v kotlovnico na zemeljski plin, ki je bistveno čistejši in tudi cenejši energent. V Energetiki z veseljem ugotavljajo, da je v lokalnem okolju vedno več okoljsko ozaveščenih podjetij in posameznikov, ki razmišljajo o energetski učinkovitosti in zmanjševanju emisij CO2.

Novembra 2017 so se v Cinkarni Celje odločili, da bodo prenovili obstoječo kotlovnico v samskem domu na Ribarjevi 4. K sodelovanju so povabili strokovnjake Energetike Celje, ki so jim pripravili tehnološko rešitev za prenovo kotlovnice z vidika energetske učinkovitosti. »Na osnovi analize smo predlagali Cinkarni Celje sodelovanje v obliki pogodbene oskrbe z energijo,« je povedal mag. Evgen Zgoznik, vodja sektorja za energetsko upravljanje na Energetiki Celje. Pojasnil je, da ta poslovni model temelji na dejstvu, da izvajalec (contractor) investira v celovito prenovo ali izgradnjo novega energetskega sistema vključno z nabavo primarne energije, upravljanja in vzdrževanja sistema. Izvajalcu se investicija poplača v pogodbenem obdobju 5 do 15 let na osnovi prihrankov, ki jih izvajalec doseže z izboljšanjem učinkovite rabe energije, kot je prikazano na spodnji sliki.

Po 7 letih bo kotlovnica prešla v last Cinkarne

Po uspešno izvedeni prenovi, ki je bila zaključena v dobrem mesecu dni, sta Cinkarna Celje in Energetika Celje podpisali pogodbo o oskrbi za energijo, ki temelji na konstantni in nemoteni dobavi energije, upravljanju in vzdrževanju kotlovnice za obdobje 7 let. Po preteku tega pogodbenega obdobja preide kotlovnica v last Cinkarne Celje. Energetika Celje se je obvezala, da bo med tem časom skrbela za kotlovnico kot dober gospodar. Tako bo kotlovnica predana v stanju enake funkcionalnosti kot na dan, ko je bila prenova kotlovnice končana.

»Upamo, da bo takšni dobri praksi Cinkarne Celje v letošnjem letu sledilo še več podjetij in lastnikov enostanovanjskih ali večstanovanjskih stavb, predvsem tistih, ki še vedno za ogrevanje uporabljajo lahko kurilno olje,« je poudaril Zgoznik.

Prihranki za lastnike, manj CO2 lokalno skupnost

Energetika Celje (EC) je Celjanom poznana kot distributer in kot skrbnik omrežja za zemeljski plin in za daljinsko ogrevanje, s čimer zagotavlja nemoteno oskrbo z energenti predvsem za ogrevanje. V zadnjem času pa Energetika prevzema tudi pomembno vlogo kot promotor izvajanja trajnostnega energetskega akcijskega načrta (SEAP - Sustainable Energy Action Plan), s katerim je Mestna občina Celje leta 2015 napovedala zmanjšanje emisij CO2 za 20 % do leta 2020.

Pri tem se EC poslužuje strategije ESCO podjetij (Energy Service Company), ki delujejo po modelu pogodbenega zagotavljanja energije in modelu energetskega pogodbeništva. Ta storitev je v Evropski uniji deležna 22-odstotne letne rasti, kar jasno nakazuje, da vsepovsod v EU vestno izvajajo akcijski načrt SEAP.

Na osnovi podatkov, s katerimi ima EC pregled nad učinkovitostjo rabe energentov v lokalni skupnosti, ozavešča in pomaga lastnikom ali uporabnikom neučinkovitih energetskih sistemov, da jih prenovijo. Tako sebi zagotovijo letne prihranke pri porabi energentov do 25 % in več, lokalni skupnosti pa pomagajo pri udejanjanju SEAP-a, da se zmanjša emisija CO2.

 

Nova kotlovnica na Ribarjevi 4. 

w-video
Naslov

Energetika Celje,

Smrekarjeva ulica 1

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, sreda, petek:

od 8:00 do 10:00 h in

od 11:00 do 14:00 h.

sreda:

od 8:00 do 10:00 h in

od 11:00 do 17:00 h.

Naslov

Mestna blagajna,

Trg celjskih knezov 9

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, tor, čet:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 14.30

petek:

od 8:00 do 12:30 h.

sreda:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 16.30

Naslov

Toplarna Celje

Kotna ulica 10

3000 CELJE

Vprašajte nas
Prišlo je do napake.
Uspešno poslano.
© 2018 Energetika Celje  |  Politika zasebnosti | Produkcija: RELIDEA

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".