10°C

08:38

21. okt 2017

Ogrevanje v prehodnem obdobju

Ogrevanje v prehodnem obdobju

V prehodnem ogrevalnem obdobju, to je v času, ko so zunanje temperature še relativno visoke in ko prihaja do večjih razlik med zunanjo temperaturo v jutranjem ter popoldanskem času, je najtežje doseči  primeren nivo ogrevanja v stanovanjih. 

Stanovanja v blokih imajo različne lege
nova_vas_stanovanja.jpg


V večstanovanjskih blokih zagotavlja toploto sistem centralnega ogrevanja, ki je glede na velikost bloka razdeljen na eno ali več con, katerim se dovaja toplota preko regulacijskih naprav, ki zaznavajo zunanjo temperaturo in temperaturo tople vode v sistemu centralnega ogrevanja. Nižja ko je zunanja temperatura, višja je temperatura vode v sistemu. Zunanja tipala so praviloma nameščena na severni strani objektov, da nanje ne sije sonce. Stanovanja v blokih imajo različne lege in dogaja se, da je neko stanovanje obsijano s soncem, sosednje pa ne,  tako da bo nekomu pretoplo, drugemu pa prehladno ob enaki temperaturi vode v radiatorjih.

Stanovalci morajo poskrbeti, da je njihova regulacijska naprava čim kvalitetnejša, primerno nastavljena in dobro vzdrževana. 

Nivoji regulacije ogrevanja
nivo_regulacije_ogrevanja_1000.jpg
  1. Energetika Celje je dobavitelj toplote do vstopa v hišno toplotno postajo in  skrbi za zadostno temperaturo vode v vročevodnem omrežju pri določeni zunanji temperaturi. Temperatura mora biti dovolj visoka, da so lahko objekti primerno ogreti. To je prvi nivo temperaturne regulacije, za katerega skrbi Energetika.
  2. Drugi nivo temperaturne regulacije se dogaja v toplotni postaji, kot je opisano zgoraj.
  3. Tretji nivo temperaturne regulacije si lahko zagotovijo stanovalci z vgradnjo termostatskih ventilov in tako lažje dosežejo željeno temperaturo v stanovanju.
Kdo vzdržuje toplotne postaje?


Za vzdrževanje toplotnih postaj skrbijo upravniki po pooblastilu lastnikov in ga izvajajo preko specializiranih podjetij.  Tudi Energetika Celje vzdržuje manjše število toplotnih postaj. Stanovalci morajo poznati svojega upravnika in pooblaščenega vzdrževalca postaj. Le-ta namreč v  začetku ogrevalne sezone vključi objekt v sistem ogrevanja in ob zaključku tudi izključi. Stanovalci se lahko odločijo, da z ogrevanjem začnejo kasneje, ogrevanje prekinejo ali se pred koncem ogrevalne sezone iz sistema izključijo. Stanovalci se lahko odločijo za višjo ali nižjo temperaturo ogrevanja, ki se nastavi v toplotni postaji. Upoštevati je seveda potrebno stanje instalacij, lego stanovanj.

Stanovalci morajo te zahteve prenesti pooblaščenemu vzdrževalcu toplotnih postaj.

Kaj naj stori stanovalec, če je temperatura v stanovanju previsoka?
ventil.jpg


Če so pregreta tudi ostala stanovanja, naj obvesti pooblaščenega vzdrževalca toplotnih postaj, da zniža temperaturo ogrevanja na regulatorju ogrevanja v toplotni postaji.

Če ima na radiatorjih vgrajene termostatske ventile, naj ventile pripre.

Če so na radiatorjih navadni zaporni ventili, naj zapre posamezne radiatorje.

Z navedenimi ukrepi se bo znižala temperatura v stanovanju in prihranila toplota, znesek na računu za ogrevanje bo nižji.

Pomen vzdrževanja toplotnih naprav


Pomembno je, da se stanovalci, lastniki stanovanj in upravniki zavedajo obveznosti za normalno obratovanje, vzdrževanje ter tehnološko posodabljanje toplotnih naprav. V času ogrevanja naj spremljajo ogrevanje v objektu in v primeru potreb namenijo sredstva za zamenjavo stare, dotrajane opreme v toplotnih postajah. Na radiatorje naj vgradijo termostatske ventile, uredijo instalacijo centralnega ogrevanja (hidravlično uravnoteženje), zamenjajo stare obtočne črpalke s frekvenčno reguliranimi črpalkami in seveda tudi zmanjšajo toplotne izgube z dodatno toplotno izolacijo zunanjih sten ter zamenjavo oken.

Nivoji regulacije ogrevanja


V omrežju regulira temperaturo Energetika v kotlarnah in glavnih toplotnih postajah.

Pri daljinskem ogrevanju se uravnava temperatura in čas ogrevanja na treh nivojih:

  1. uravnavanje v distribucijskem omrežju do stanovanjskih in drugih objektov se vrši v kotlarnah in glavnih toplotnih postajah – za to skrbi Energetika Celje
  2. uravnavanje v objektu se vrši v toplotni postaji – za to skrbijo vzdrževalci, ki jih pooblastijo upravljavci objektov
  3. uravnavanje v stanovanju – za to poskrbijo stanovalci sami s pomočjo termostatskih ventilov na radiatorjih
Naslov

Energetika Celje,

Smrekarjeva ulica 1

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, sreda, petek:

od 8:00 do 10:00 h in

od 11:00 do 14:00 h.

Naslov

Mestna blagajna,

Trg celjskih knezov 9

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, tor, čet:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 14.30

petek:

od 8:00 do 12:30 h.

sreda:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 16.30

Naslov

Toplarna Celje

Kotna ulica 10

3000 CELJE

Vprašajte nas
Prišlo je do napake.
Uspešno poslano.
© 2017 Energetika Celje  |  Splošni pogoji | Produkcija: RELIDEA

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".