10°C

08:36

21. okt 2017

Prednosti zemeljskega plina

Prednosti zemeljskega plina

Udobje


Zemeljski plin je najčistejše fosilno gorivo, ki uporabnikom poveča udobje in kakovost življenja.
Zemeljski plin je cenovno konkurenčen vir energije, ki omogoča raznoliko uporabo. Ne zahteva skladiščenja, saj je cev, po kateri priteka, speljana do končnega uporabnika. To zagotavlja stalen dotokenergenta in plačilo po dejanski porabi.

Vsestranska uporaba

Velika prednost zemeljskega plina je raznolikost in vsestranskost njegove uporabe.

Uporabljate ga lahko za:

 • kuho,
 • pripravo tople sanitarne vode,
 • ogrevanje prostorov,
 • v zadnjem času pa vse pogosteje tudi za hlajenje prostorov in
 • za pogon avtomobilov, kmalu tudi v Sloveniji.

En sam energetski vir torej, ki omogoča pripravo hrane, umivanje s toplo vodo ter pozimi ogrevanje in poleti hlajenje.

Plinski kotli zavzamejo le malo prostora, saj ne zahtevajo posebnega mesta. Montirani so lahko v kopalnici ali vgrajeni kot kuhinjski element, saj okolice ne ogrevajo neposredno.

Kuhanje

Kuhanje z zemeljskim plinom je udobno in varno, saj ne potrebujete plinske jeklenke z utekočinjenim naftnim plinom. Tako odpade neprijetno in težko rokovanje z jeklenko. Poleg tega pa tudi prihranite prostor v omari, kjer sedaj stoji jeklenka.
Pri kuhanju z zemeljskim plinom lahko enostavno in natančno regulirate plamen, kar je ključnega pomena za pripravo okusnih in zdravih jedi.
 

Ogrevanje

Ogrevanje z zemeljskim plinom je nadvse udobno in učinkovito, ker imajo plinski kotli, zlasti kondenzacijski, najvišje možne izkoristke, saj vaše stanovanje nenehno izžareva toplino doma. Pozabite lahko na nenehne skrbi glede količin preostalega goriva.
Tudi skladiščenje pri ogrevanju z zemeljskim plinom ni potrebno, stroški vzdrževanja kurilnih naprav in goriva pa so nižji.
 

Priprava tople sanitarne vode

Ker je zemeljski plin nenehno na razpolago, vam je na voljo toliko tople vode, kolikor je potrebujete.
 

Prihranek prostora

Uporabniki zemeljskega plina ne potrebujejo skladiščnega prostora. Zemeljski plin prihaja v domove po plinovodnem omrežju in je na razpolago vedno, kadar ga potrebujete: podnevi in ponoči. Le odpreti morate ventil in že ga lahko uporabljate s polnim izkoristkom.

Pri zemeljskem plinu torej ne potrebujemo:

 • prostora za postavitev cisterne (kot je to pri kurilnem olju) ali
 • plinohrama (kot je to pri utekočinjenem naftnem plinu).

Ob prehodu na zemeljski plin lahko cisterno za kurilno olje odstranimo iz kotlarne in tako pridobimo dragoceni prostor.

Varnost


Uporaba zemeljskega plina – morebitni strahovi niso utemeljeni

Zemeljski plin je zelo varen vir energije. Ker je v naravi brez vonja, mu dodajamo odorans z neprijetnim vonjem, da lahko odkrijemo morebitno uhajanje. Ker je zemeljski plin lažji od zraka, se pri morebitnem uhajanju zadržuje pod stropom.
 

Dokazila o kakovosti in varnosti obratovanja

Če imajo plinska trošila ustrezna dokazila o kakovosti in varnosti obratovanja, je za varnost uporabnikov zemeljskega plina poskrbljeno. Enako velja za druge materiale in sklope plinske napeljave.

Vloga inštalaterskega in dimnikarskega mojstra:

 • Preverite, če ima vaš inštalaterski mojster, ki napeljuje plinsko napeljavo, ustrezno izobrazbo in pooblastilo.
 • Vaš pooblaščeni dimnikarski mojster mora pred priključitvijo na omrežje zemeljskega plina pregledati neoporečnost dovoda zgorevalnega zraka in odvoda dimnih plinov od vseh plinskih trošil. 

 

Zanesljivost

Zemeljski plin - zanesljivo do vašega doma ...

Pomembno je vedeti, da za posebne odjemalce (zaščitene odjemalce), kamor sodijo tudi gospodinjstva, zemeljskega plina ne sme nikoli zmanjkati. Zanje bo vedno zagotovljena zadostna količina zemeljskega plina.

Dobavitelji in sistemski operaterji zagotavljajo zanesljivost posebnih odjemalcev z instrumenti zagotavljanja zanesljivosti kot so: Uredba o zagotavljanju zanesljivosti oskrbe z zemeljskim plinom, razpršitev dobavnih virov (en vir lahko zagotavlja le 70 % količine zemeljskega plina), skladišča zemeljskega plina, čezmejne zmogljivosti in infrastrukturna prilagodljivost sistema, sodelovanje med operaterji, nadomestna goriva in dolgoročne ter fleksibilne nabavne pogodbe.

Slovensko plinovodno omrežje je s povezavo na plinovode sosednjih držav integralni del evropskega plinovodnega omrežja.

zemeljski_plin_zaneslivost_.png

Slika: Pot zemeljskega plin (VIR: GIZ DZP)

Okolje

Zemeljski plin je najboljša rešitev za dom, pa tudi za Zemljo.

Domovi, ki za ogrevanje, kuhanje, ogrevanje sanitarne vode in hlajenje uporabljajo samo električno energijo, povzročajo kar 46 odstotkov več emisij CO2, kot če bi uporabljali zemeljski plin.

Zemeljski plin je namreč med vsemi fosilnimi gorivi najprijaznejši do okolja. V primerjavi s premogom in nafto vsebuje zanemarljivo malo žvepla, nizke pa so tudi ostale vrednosti škodljivih snovi, ki se sproščajo pri gorenju, in sicer:

 • ogljikovega dioksida (CO2),
 • ogljikovega monoksida (CO),
 • dušikovih oksidov (NOx) in
 • prašnih delcev (saj).

Pri zgorevanju zemeljskega plina se v zrak sprošča za približno tretjino manj CO2 kot pri zgorevanju premoga ter za približno četrtino manj kot pri zgorevanju kurilnega olja. Ogljikov dioksid je eden glavnih povzročiteljev učinka tople grede in segrevanja ozračja. Zato si mednarodna skupnost prizadeva za znatno znižanje emisij tega plina.
 

Ker postaja v današnjem času podnebnih sprememb odgovorna drža do okolja vse pomembnejša, je čas za razmislek o zemeljskem plinu.


Tudi v Celju nismo nikoli zamujali v odnosu do okolja. Mestna občina Celje je s plinifikacijo oziroma z izgradnjo razvejanega plinovodnega omrežja bistveno izboljšala stanje zraka,  saj so se pred plinifikacijo občani večinoma ogrevali na trda goriva, ki bolj onesnažujejo okolje.

Posebni odjemalci

Če bi prišlo do motenj pri oskrbi tako imenovanih posebnih odjemalcev, kot so odjemalci na področju:

 • gospodinjstev,
 • zdravstvene dejavnosti,
 • vzgojno-varstvene dejavnosti,
 • izobraževalne dejavnosti,
 • socialne varnosti,
 • študentski domovi itd.,

morajo sistemski operaterji storiti vse, da v okviru varnega obratovanja omrežja omogočajo prenos in distribucijo za nemoteno dobavo zemeljskega plina tem skupinam odjemalcev.

Naslov

Energetika Celje,

Smrekarjeva ulica 1

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, sreda, petek:

od 8:00 do 10:00 h in

od 11:00 do 14:00 h.

Naslov

Mestna blagajna,

Trg celjskih knezov 9

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, tor, čet:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 14.30

petek:

od 8:00 do 12:30 h.

sreda:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 16.30

Naslov

Toplarna Celje

Kotna ulica 10

3000 CELJE

Vprašajte nas
Prišlo je do napake.
Uspešno poslano.
© 2017 Energetika Celje  |  Splošni pogoji | Produkcija: RELIDEA

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".