10°C

08:32

21. okt 2017

Učinkovita raba energije

Kaj je URE?Energija je delo, je gibanje, je toplota, energija je življenje. Življenja brez energije ni, saj bi brez nje vse obstalo - celo gibanja delcev v atomih. Energija je torej gibalo celega sveta in seveda tudi našega življenja.


Energijo v vsakdanjem življenju potrebujemo za ohranjanje življenja (energija, ki jo dobimo s kemično pretvorbo iz hrane), za pripravo in shranjevanje hrane, za toplo vodo, za vzdrževanje primernih bivalnih pogojev (ogrevanje, hlajenje), za pogon prevoznih sredstev, za razsvetljavo itd.


Pomembnost energije narekuje njeno učinkovito rabo. O učinkoviti rabi energije govorimo takrat, ko za določen namen, naj bo to za doseganje npr. enakega bivalnega ugodja ali enake količine proizvodov, porabimo čim manj energije. Učinkovite rabe energije pa ne smemo enačiti z varčno rabo energije, kjer zavestno z določenim ukrepom zmanjšamo porabo energije, npr. znižamo temperaturo v bivalnem prostoru.

 

Učinkovita raba energije pomeni uporabo sodobnih tehnologij in ukrepov, ki zahtevajo manj energije za doseganje enakih ciljev. Zato je postala imperativ evropske in slovenske energetske politike, ki jo določa Direktiva o energetski učinkovitosti (2012/27/EU). Tako je cilj, da se s pomočjo učinkovite rabe energije zmanjša poraba energije do leta 2020 za 20 %. Do leta 20150 pa med 30 in 40 %.


Pozitivne posledice učinkovite rabe energije so:

• zmanjšanje onesnaženosti okolja ter razvoj v trajnostno in nizkoogljično družbo;
• večja zanesljivost oskrbe z energijo;
• zmanjšanje izčrpavanja fosilnih goriv;
• nižji stroški za oskrbo z energijo.


Deleži porabe energije v gospodinjstvih za posamezne namene

Največji delež porabe energije predstavlja ogrevanje stavbe na kar vplivata gradbena fizika stavbe in ogrevalni sistem. Stavbo obravnavamo na osnovi toplotnih izgub na obodu, strehi, ogrevalni sistem pa po učinkovitosti pretvorbe primarne energije v končno energijo, ki se dogaja v ogrevalni napravi.

Kaj lahko storite? 

Vsaka družina začne nevede in brezskrbno trošiti energijo takoj zjutraj, ko se zbudi … Dokler se ne zgodi nekaj nepričakovanega … Oglejte si video na povezavi:

 

 

" frameborder="0" allowfullscreen>
Energetska pismenost

Slovenska različica priročnika »Energetska pismenost: Osrednja načela in temeljne usmeritve za izobraževanje o energiji« je nastala v okviru projekta krepitve energetske pismenosti EN-LITE. Poslanstvo projekta je dvig zavedanja o pomenu energije, njenih virov in njihovega izkoriščanja za vsakdanje življenje ter tudi zavedanja o pomenu odgovornega, na znanju in dejstvih temelječega pristopa k oblikovanju naše energetske prihodnosti. 

Osrednja načela in temeljne usmeritve so:

 

Več v PRIROČNIKU ENERGETSKA PISMENOST.

 

Spletne povezave
Naslov

Energetika Celje,

Smrekarjeva ulica 1

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, sreda, petek:

od 8:00 do 10:00 h in

od 11:00 do 14:00 h.

Naslov

Mestna blagajna,

Trg celjskih knezov 9

3000 CELJE

(03) 425 33 00

info@energetika-ce.si

(03) 425 33 60

Uradne ure

ponedeljek, tor, čet:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 14.30

petek:

od 8:00 do 12:30 h.

sreda:

od 8:00 do 11 h in od 12 do 16.30

Naslov

Toplarna Celje

Kotna ulica 10

3000 CELJE

Vprašajte nas
Prišlo je do napake.
Uspešno poslano.
© 2017 Energetika Celje  |  Splošni pogoji | Produkcija: RELIDEA

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".